icon

WSZYSTKIE POSTY

Wegańskie a'la leczo

Składniki:

  • Cebula
  • Czosnek 3-4 ząbki
  • Imbir mały kawałek ( jak połowa palca )
  • Natka pietruszki
  • Papryka czerwona i żółta
  • Seler naciowy 2 łodygi
  • Cukinia ( opcjonalnie )
  • Passata pomidorowa plus 1-2 pomidory opcjonalnie
  • Kukurydza
  • Ciecierzyca, u mnie słoik gotowej ciecierzycy 540 g z Lidla :)
  • Olej rzepakowy lub oliwa do podsmażenia. 5-8 łyżek

Przyprawy do smaku u mnie zawsze w dużych ilościach

  • Bazylia
  • Oregano
  • Pieprz cayenne
  • Papryka słodka i wędzoną
  • Łyżka sosu sojowego 

  • ew. Kabanosy wegańskie
  • Do posypania płatki drożdżowe, można tez zagęścić pasta tahini, 1-2 łyżki

Podsmażamy na oliwie lub oleju rzepakowym cebule pokrojoną w kostkę i dodajemy starty czosnek i imbir starty, wrzucamy paprykę pokrojoną w kostkę, smażymy 2-3 minuty i dorzucamy pokrojony seler naciowy, dusząc pod przykryciem 4-5 min, następnie cukinia, jeśli używamy, pokrojona w półksiężyce, zostawiamy pod przykryciem na kolejne parę minut, do momentu aż warzywa zmiękną, dodajemy kukurydze, ciecierzyce ( opłukane wcześniej ) po 2-3 minutach wlewamy passate i pomidory, dodajemy resztę przypraw, gotując/dusząc, pod przykryciem na średnim ogniu, następne 10 minut. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Gotowe ! Można dorzuć kabanosy dla smaku.

Najlepiej smakuje z chlebkiem żytnim! 

smacznego!

#VEGAN #ZDROWIE #VEGETABLES

PODOBNE POSTY

11/22/2020

Ciasto czekoladowe

Wegańskie ciasto czekoladowe z bananami

12/7/2024

NEW Barre trening - 30 min online

Expresowy trening barre - balet, joga i pilates w jedynym! Świetna forma cardio z dodatkowym wzmocni

1/22/2021

Pesto brokułowe

Do makaron lub na kanapkę.